Pisica neagra


Unul dintre subiectele care au împânzit presa de specialitate aș putea spune. Eu personal nu îi văd utilitatea însă alegerea aparține fiecaruia. Iar principalii actori sunt fără doar sau poate sportivii. Vorbim aici despre superstiții. Daca avem meci sau avem un examen la scoală (care apropo de multe ori este mai dur decat meciul), scoatem din cutia cu maimuțe armele împotriva eșecului.

Și aici ne referim la pasul cu dreptul, trei pași înapoi, aruncăm sarea pe pereți și câte și mai câte. Niciodată nu am înteles legătura dintre sare și ceartă spre exemplu sau cuțit și ceartă, pisici sau zile cu ghinion. Marti vineri 13 19 21. Știu este o părere personală si respect credintele tuturor, de aceea va voi povesti o întâmplare:

Mi-a rămas întipărită în minte și s-a petrecut  in 2004. Meci de rugby România -Japonia. Ca un lucru obișnuit pentru mine până în 2008, am fost sub lista de meci și fiind o zi friguroasă de noiembrie am rămas in autocar.  Așa cum eram cu gandurile in lumea mea am auzit vocea șoferului:

“- Nu te supăra pot da cu spatele pentru a întoarce autocarul?”  Am fost foarte mirat de întrebare și curiozitatea mea și-a primit răspuns:

“La Rapid nu am voie să dau cu spatele decât după ce se termină meciul” (Acest domn fusese convocat  in trecut si in domeniul fotbalului pentru echipa Rapidista). Cu tot riscul am luat soarta meciului in mâini si am zis un DA linișit. Meciul a fost câstigat de ai nostri 25-10. Probabil dacă pierdeam nu aș fi dezvăluit niciodată acest lucru 🙂

Dupa modul in care  am scris până acum v-ati dat seama că nu sunt o persoană superstitioasă. De ce? Poate pentru că nu am timp să mă consum cu lucruri frivole. Pentru că am timp să mi-l ocup cu lucruri reale. Pentru că singurul lucru care mi s-a întâmplat atunci când am uitat ceva și m-am întors din drum a fost că am întârziat. Sau atunci când mi-a trecut pisica neagra prin fata a fost să rasuflu ușurat că nu am călcat animăluțul.

Nu o să încerc să conving pe nimeni să creadă sau nu. Mi s-a parut doar amuzat acest subiect și am vrut să scap de povara pe care am dus-o atația ani :). Voi cat de superstitiosi sunteti?

1 thought on “Pisica neagra

  1. Superstitiile vin din incultura si traditii populare. Eu le-am studiat aproximativ un an si ca sa scurtez pestile pot da un exepmplu. Cel al hornarului : care se spune ca aduce noroc. In urma cu ceva timp oamenii nu isi curatau cosurile de fum , astfel iarna mureau asfixiate foarte multe persoane. Dupa ce au inceput sa se curete de catre hornari (cosari) hornurile caselor a aparut ,,superstitia ,, ca in casele respective ,,a intrat norocul,, pentru ca acolo nu mai murea nimeni .Am o lista de cel putin 250 de superstitii la romani . Niste bullshituri provenite din nestiinta sau ignoranta, Ceva care s-a transformat in timp in expesiile ,,asta este ,, si ce sa-i faci ,,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s