PS VITA


După ce am trăit bucuria unei victorii frumoase împotriva echipei franceze Agen, am revenit cu bucurie în suflet pentru recenzia mea.
 
Vorbim despre ‘jucaria’ mea favorită în aceasta perioada. Norocul consolei de a-i testa toate abilitățile este legat de faptul că mi-am vândut Ipadul, iar atenția a fost doar asupra consolei.  
 

Bun, să incepem…

Tânjeam demult după consola pentru ca îmi trezea amintiri așa ca unui bătrân fost utilizator de PSP phat. Timpul trece rapid peste industria tehnologică și asta s-a simțit și a dus la crearea unei noi console. Mai multă putere de procesare, ecran mai mare și noi tehnologii implementate .
 
Să începem cu hardware-ul consolei și aspect. E clar de la prima vedere că s-a pus accent pe calitate, însă acest lucru îl vei simți cu adevărat când simți produsul în mână când simți forma robustă rotunjită, plasticul de calitate lucios și display-ul impozant. De asemenea,  micile detalii vor face mereu diferența.  Exemplele ar fi butonul on/off, tastele de volum din metal în genul telefoanelor celor de la Apple sau sloturile integrate discret în partea superioară și inferioară. 
Cam atât despre trăirile ce le ai la prima vedere și să aprofundăm problema acum.
Aspectul păstrează linia vechilor produse însă cu îmbunătățiri demne de luat în seamă iar similaritățile au suferit îmbunatățiri majore.
 
Un plus binevenit este introducerea a două stick-uri analog ceea ce-i conferă o manevrabilitate mai mare. Aderența ar putea fi mai bună în ciuda sensibilității  excelente pentru că știm cu toții tendința de a exagera în mișcare. Psihicul nostru ar fi stat mai liniștit că deținem controlul pe analog și nu vom rata un dribling, o curbă sau un headshot. Însă minusul atunci când treci de la consolele pricipale PS  sau Xbox este că nu oferă și funcție de click asta însemnând 2 butoane în minus însa jocurile sunt gândite bine pentru a nu simți lipsa click-ului pe acesta consola. 
 
Lângă fiecare analog vom găsi și 2 boxe ceea ce va conferi un sunet stereo foarte plăcut  însa volumul mi se pare scăzut în comparație cu nivelul telefoanelor mobile actuale. Butoanele mici sunt detalii schimbate însa lucrul ce-l vei observa este mărimea ce a scăzut în ciudata faptului ca dispozitivul a crescut în mărime. Acest fapt însa nu este deranjant având în vedere faptul că răspunsul este prompt.
 
Noutățile exterioare sunt cele 2 camere ale aparatului, spatele consolei care e un touchpad cu diferite aplicabilități și noile sloturi pentru diferite utilități  Vom trece la noutăți și display-ul pentru că a crescut în mărime și acum este un multi-touch capacitiv oled.
 
Îl vom lăsa la urmă pentru aprofundare și revenim la cele 2 camere. Una frontală VGA și camera principală care are 1,3 mpx. Sunt camere decente care își fac ‘job-ul’ cel putin în condiții de lumină. De asemenea au și funcția de a filma iar sunetul e chiar performant.
Touchpad-ul are rolul lui în diferite jocuri și este funcțional și în browserul web. Ajuta în manevrabilitate cu toate că spre exemplu în jocul FiFA 2013 mă gândesc ca i s-a atribuit funcție doar pentru că este acolo și dacă tot e de ce sa nu-l folosim.
 
Sloturile despre care vorbeam păstrează tradiția și cu fiecare generație aduc noutăți. Și nu, nu este un lucru benefic . Asta înseamna costuri suplimentare și noi achiziții .
 
Noul mod de a pune jocurile pe carduri de memorie proprietar bineînțeles în stilul UMD este un lucru benefic. Iți permite acum să ai parte de multitasking. Dar să schimbi formatul cardurilor de memorie nu îl înțeleg decât prin faptul ca-ți dorești profit din orice situație   Puteai păstra unul din deja multele carduri proprietare și eram fericiți  Voi mai zăbovi putin pe preț dacă tot am pomenit de costuri. Consola în sine vine la un preț decent. Cu 100 de euro mai putin decât am plătit în 2005. Pentru a ajunge la acest preț au renunțat la orice extra. Nu beneficiezi de caști  nu ai o husa protectoare sau card de memorie . Acesta din urma cum am spus e obligatoriu pentru a putea accesa sau instala orice tip de aplicație.
 
Consola nu are memorie interna și totul se instalează pe card . Atenție la mărimea cardului ce o alegeți . Este strict în funcție de preferințe dar 8 gb ar fi suficienți în 80% din cazuri.
 
Și am revenit la display. Un super OLED de 5′ multi-touch capacitiv cu o rezoluție de 960 pe 544 ideal pentru jocuri însa și pentru conținut multimedia. Formal 16 : 9 cu luminozitate buna . Nu l-am testat în soare direct pentru ca nu ma vad jucându-ma în parc. Adevarat, te poți juca pe autocar avion sau tren însa experiența va fi stricată de soare oricât de performant va fi display-ul în această privința.
Și acum să vedeam dacă e doar vopsit gardul sau .. Răspunsul e sau . Adică e performantă. Și o spun așa pentru că nu am simțit că ar ‘transpira’ în multitasking cu toate programele deschise . Nu voi enumera toate specificațiile  cu denumiri pentru că  ajută la statistica în special. Voi menționa însa prezența wi-fi și bluetooth. Poți opta și pentru consola cu modul 3G integrat însă costul creste semnificativ iar utilitatea nu o vad.
 
Software . Dacă până în prezent totul ar părea doar soare cu norișori pe ici pe colo atunci când vorbim de plăcerea celor de la sony pentru personalizarea cu formate proprietare norișorii apar iar. La început trebuie sa specific că în Romania nu avem suport PlayStation store. Din cauza asta, atunci când iți creezi cont, la țara de origine pui o țară compatibilă și numai asa îl poți folosi. Restricții tot ai pentru că nu vei putea cumpăra aplicații. Acest lucru e condiționat de card de credit ce trebuie emis în țara respectivă. Poate intru-un update ulterior vom putea achiziționa prin PayPal și va fi un ajutor benefic.
 
Browserul  mi-a dat bătăi de cap și lipsa aplicațiilor disponibile de asemenea. Browserul nu suporta html5 sau flash deci adio vizionare videoclipuri sau youtube direct din el. Și crash-uri destul de multe ceea ce nu îi găsesc nici o scuză. Totuși, în numărul infim de aplicații găsim Youtube , Skype, Twitter sau Facebook. Și da, lista se cam scurtează drastic. 
 
Nu am vorbit despre baterie . Dar acum e momentul. Sunt, nu sunt mulțumit!? Am înțeles ca ar fi o baterie de 2100 mah. Pentru 2012 e mult prea putin . Au apărut telefoane cu baterii peste 3000 mah și măsoară în grosime sub 10mm. Scoți 4 ore de gaming sau navigare pe internet însa eu zic ca e putin . Dacă în 2005 când a apărut primul psp bateria era de 1800 mah și aveai și posibilitatea de a schimba bateria ceea ce însemna un 7-8 ore de gaming sau multimedia e clar un mare pas pe loc. 
În mare am acoperit strictul necesar și ar trebui să trag concluziile. Are potențial  O consolă puternică iar dacă ești un gamer înrăit obligatoriu, nu iți va lipsi . O spun înrăit obligatoriu pentru ca e greu să concurezi cu varietatea de telefoane și tablete. A apărut într-un moment în care piața e saturată și orice om ar prefera să aleagă o tabletă sau telefon cu sistemele actuale de operare ce dețin sute de mii de aplicații  și să plătească 5 euro pe un joc serios dacă dorește. Personal nu exista termen de comparație. Pe tabletă singurele jocuri ce le poți juca decent spre foarte bine sunt cursele de mașini,  strategiile  sau jocuri simple. Nu poți vorbi serios dacă vorbești de fps sau jocuri sportive și în general orice tip de joc.
 
În concluzie, o recomand cu căldura pasionaților.
 
 
 
 
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s