50 de opinii despre Grey


Dacă  tot se poartă libera  opinie am zis să transpun în pagină și părerea mea depre filmul “Fifty Shades of Grey“.  Nu am fost la premiera premierei, dus cu Audi-ul a7 la cinematograf, servit cu  sampanie și  volumele pe scaun. Mai am de muncit să ajung acolo însă parerea este la cald.

Mi-am dorit mereu să vad un film realizat după o carte citită. Să pot compara cele două arte. Lucrul bun a fost că am citit la rându-mi câteva opinii și nu au fost tocmai de bine. De ce a fost bine? Simplu, m-a pus în gardă să mă aștept la ce-i mai rău. Atunci când nu ai așteptări mari nu vei avea nici dezamăgiri.

Despre carte…comerciala. S-a profitat de faima bogată dar de scurtă durată a ei. Spun scurtă pentru că am început să uit detalii și nu au trecut prea multe luni de când am terminat de citit volumele. Am savurat-o la vremea respectivă.  Ușor de citit, un pic de suspans și mult erotism.  Nu e o capodoperă ce va dăinui peste ani dar totuși greu de transpus un volum într-un film sub doua ore. Dar a meritat investiția achiziției.

Despre film…comercial. Cine a citit cartea va rămâne un pic dezamăgit. Nu cred ca un film să reușească vreodată să transpună pe ecran trăirile ce le ai când citești. Pentru că nimeni nu va fi un regizor, scenarist, actor sau  spectator mai bun decât ești tu în mintea ta atunci când citești. Dacă ai citit cartea vei observa detalii ce nu au putut fi transpuse.

Vei observa că s-a renuntat prea ușor la  trăirile interioare ale personajelor si totul e prea pe repede înainte. Comercialul a luat locul originalului. Blackberry nu mai e la modă așa că Apple i-a luat locul. Saab nu mai există astfel Audi a luat toată bucata de publicitate, acestea fiind doar două mici exemple despre elementele ce nu au urmărit linia cărții.

Dar filmul are o șansă dacă nu ai citit cartea. Cu câteva cadre taiate din scurt , în unele cadrele personajele nu sunt tocmai în splendoarea lor expuse sau prea putină carte transpusă în film nota 4 e nemeritată. Merită un loc mai sus în preferințe și dacă nu te-a convins să citești cartea atunci merită să mergi la următoarele serii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s